Cukier a próchnica

Piotr Kuśnierz
autor:
dodano: 19.02.2018
kategoria: Poradnik

Dodatkowo cukier znaczne zwiększanie ryzyka otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca. 

Informacje na ten temat są nieustannie nagłaśniane, jedzenie i napoje, spożywane przez człowieka niezwykle silnie odziałują na stan zdrowia jamy ustnej, przez zaniedbanie może dojść do poważnych powikłań wiążących się z długotrwałym leczeniem. Ten problem to bardzo pilna sprawa, opiera się w głównej mierze na alarmującej, coraz większej ilości spożycia słodkich napojów przez dzieci, co przyniesie za sobą poważne konsekwencje w przyszłości. Dodatkowo rodzice bardzo często bagatelizują problem próchnicy u najmłodszych, twierdząć, że są to tylko mleczne zęby, i nie trzeba ich leczyć. 

Przeprowadzane przez Światową Organizację Zdrowia badania potwierdzają związek występujący pomiędzy poziomiomem spożywanego cukru i występowaniem próchnicy.Ryzyko próchnicy znacznie maleje, gdy poziom spożycia cukru jest mniejszy niż 10 procent kalorii spożywanych w ciągu dnia.



Zadzwoń: (12) 222-50-10