Czy wiesz, jakie produkty jeść, aby zachować zdrowe zęby?

Piotr Kuśnierz
autor:
dodano: 24.02.2018
kategoria: Poradnik

Codzienne zapotrzebowanie na witaminy, minerały i mikroelementy

Każdego dnia nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki składników, aby mógł dobrze funkcjonować. Witaminy i mikroelementy są tak samo potrzebne naszym zębom!  Wśród najważniejszych składników codziennej diety wymienia się witaminę D, wapń, żelazo, fluor. Gdzie je znajdziemy? Jaki mają wpływ na nasze zęby?

Wapń – podstawa zdrowej diety

Wapń jest elementem niezbędnym do budowania twardych i mocnych zębów. Stanowi on ich materiał budulcowy, bez którego stają się one kruche, podatne na złamania oraz pojawianie się próchnicy. Najlepszym źródłem wapnia są bez wątpienia produkt mleczne takie jak jogurty, maślanka, kefir – wybór jest spory. Nie powinny martwić się osoby uczulone na krowie mleko. W aptekach znajdziemy wiele suplementów pomagających uzupełnić niedobory wapnia, a dodatkowo możemy także wybrać mleko kozie, bogate w ten składnik. Podczas świadomej suplementacji wapnia musimy pamiętać, aby w diecie znalazły się elementy sprzyjające jego wchłanianiu – jest to przede wszystkim witamina D, którą znajdziemy w tłustych rybach, takich jak łosoś czy makrela. Witamina D jest również odpowiedzialna za prawidłową mineralizację szkliwa.

Fluor – gdzie go znaleźć?

Fluor znany jest nam przede wszystkim jako składnik past do zębów. Wiemy, że jest on konieczny do utrzymania twardości szkliwa. Nie musimy jednak zdawać się wyłącznie na pasty oferowane przez producentów – dobrym rozwiązaniem jest regularne sięganie po herbaty czarne i zielone, w których znajdziemy duże dawki fluoru. Warto także wiedzieć, że regularne picie zielonej herbaty pozwala na dostarczenie do organizmu polifenoli, czyli substancji o właściwościach antybakteryjnych. 

Brokuł zdrowy i pożyteczny!

Jednym z najważniejszych warzyw, które powinny znaleźć się w naszej diecie są brokuły. Posiadają one koenzym Q10, który wpływa na stan przyzębia i skutecznie chroni dziąsła przed działaniem drobnoustrojów. Regularne spożywanie brokułów pozwoli na zmniejszenie ryzyka powstania groźnej choroby, jaką jest paradontoza. Pamiętajmy jednak, że brokuł zachowuje swoje zdrowotne właściwości tylko wtedy, kiedy gotujemy go nie dłużej niż 5 minut!

Twarde owoce i warzywa

Spożywanie codziennie surowych produktów takich jak marchewka, jabłka czy kalarepa wpływa pozytywnie na stan naszych zębów – wszystko z powodu ich struktury. Konieczność gryzienia twardych kawałków może w niektórych przypadkach zastąpić nam szczotkowanie zębów. Proces ten pozwoli na częściowe usunięcie osadu nazębnego i oczyszczenie przestrzeni międzyzębowych. 



Zadzwoń: (12) 222-50-10