Gorzka czekolada a szkliwo

Piotr Kuśnierz
autor:
dodano: 19.02.2018
kategoria: Poradnik

Dentysta z Beverly Hills w Kalifornii twierdzi, że składnik teobromina, znajdujący się w gorzkiej ciemnej czekoladzie, może faktycznie zwiększać twardość szkliwa. Zwiększa także odporność zębów na ewentualne przebarwienia. 

Należy zaznaczyć, że mleczna czekolada działa zupełnie odwrotnie, wszystko przez wysoką zawartość cukru, która może powodować rozwój bakterii oraz nieprzyjemny oddech.  
Wśród produktów posiadających pozytywny wpływ na jamę ustną wskazuje się również ser, zieloną herbatę i truskawki, które mają korzystny wpływ, jeśli chodzi o kwestie wybielania zębów. Warto zaznaczyć, że żywność taka jak ciemna czekolada, przynosi najlepsze wyniki, gdy spożywana się ją na początku dnia.



Zadzwoń: (12) 222-50-10