Kruszące się zęby – przyczyny
Spis treści
Brak fluoru i wapnia
Podstawowym problemem w przypadku kruszących się zębów są niedobory wapnia i fluoru w organizmie. Pierwiastki te odpowiadają za budowanie mocnych kości oraz szkliwa zębowego. Fluor i wapń powinny znajdować się w naszej codziennej diecie – znajdziemy je w mleku, przetworach nabiałowych, jajkach (wapń), herbacie, chlebie żytnim, wieprzowinie (fluor). Spożywanie tych produktów sprawi, że nasze zęby będą wzmocnione i skutecznie chronione przed uszkodzeniami.
Warto dodać, że fluor jest również głównym składnikiem past do zębów – regularne szczotkowanie najlepiej ustrzeże nas przed złamaniami i kruszeniem szkliwa. Stosowanie past z fluorem pozwoli na zahamowanie ryzyka powstawania próchnicy.
Palenie tytoniu
Palenie produktów tytoniowych ma olbrzymi wpływ na nasze zęby i ich zdrowie. Przede wszystkim nałogowi palacze muszą liczyć się z powolną zmianą koloru zębów – na skutek palenia stają się one żółte, nierzadko również pojawia się na nich brunatny nalot (odbarwienie kamienia nazębnego). Związki zawarte w papierosach czy tytoniu do palenia w popularnych fajkach wodnych skutecznie osłabiają nasze szkliwo – efektem tego jest jego kruszenie się i powstawanie niebezpiecznych dla integralności zęba wyrw.
Spożywanie twardych pokarmów
Okazuje się, że nawet najtwardsze szkliwo może okazać się słabsze w starciu z orzechami, ziarnami – produktami twardymi, wymagającymi rozgryzienia. Siła nacisku na takie produkty czasami jest tak silna, że szkliwo ukruszą się, pęka. Warto w takich sytuacjach uważnie jeść i zwracać uwagę na twardsze elementy pokarmów.
Próchnica
Próchnica stanowi jeden z głównych powodów pękających zębów – najczęściej rozwija się ona wewnątrz zęba (np. w sytuacji, kiedy ząb był wcześniej leczony i zaplombowany), bardzo często bezobjawowo. Osłabione próchnicą szkliwa pęka, odsłaniając spory ubytek wewnątrz. W wielu przypadkach ząb daje się odratować – konieczne jest jednak wyczyszczenie jego wnętrza, wyleczenie oraz stworzenie plomby.