Składniki mineralne i witaminy w służbie zdrowym zębom

Piotr Kuśnierz
autor:
dodano: 23.02.2018
kategoria: Poradnik

Aby nasze zęby były zdrowe i odporne na próchnicę potrzebny jest im szereg składników pokarmowych: białko, wapń, fluor, magnez, witaminy. Brak tych składników w codziennej diecie może szybko przyczynić się nie tylko do uszkadzania szkliwa zęba, ale również do powstawania próchnicy. 

Pozbawione składników odżywczych jedzenie stanowi zagrożenie dla naszych zębów – najczęściej spożywane fast foody, słodycze czy słodkie napoje skutecznie oblepiają nasze zęby i zwiększają ryzyko powstawania próchnicy. Dodatkowo rzadkie mycie zębów znacząco przyspiesza ten proces. 

Drugim zagrożeniem mogą okazać się pokarmy miękkie i unikanie twardych składników, wymagających gryzienia. Podczas tego procesu mechanicznie usuwana jest płytka nazębna i ścierany kamień. Zmniejsza to znacznie ryzyko zachorowania na choroby przyzębia, paradontozy, etc. 

Brak wapnia i fluoru w diecie

Największym zagrożeniem dla naszych zębów jest zmniejszoną ilość wapnia oraz fluoru. Fluor stanowi element szkliwa, odpowiada za jego integralność oraz twardość. Niewielka ilość tego składnika w diecie sprawia, że organizm zaczyna czerpać go właśnie z zębów upośledzając szkliwo. Staje się ono wtedy znacznie bardziej podatne na uszkodzenia, zarysowania czy powstawanie próchnicy. Braki fluoru przy jednoczesnym nałogowym paleniu tytoniu w prostej drodze prowadzą do kruszenia się szkliwa. Ubytki takie należy wypełniać u stomatologa, aby wzmocnić ząb i ochronić go przed próchnicą. Fluor jest niezbędny nie tylko zębom – jest to składnik budulcowy dla naszych kości. 

W przypadku wapnia jest on wykorzystywany zarówno do budowania zębów, kości, ale też obecny jest w komórkach czy płynach ustrojowych. Jego niedobór może wynikać ze złej diety, nieprawidłowego wchłaniania czy też nadmiernego wydalania z organizmu. 

Jakie pokarmy jeść, aby zachować nasze zęby w pełnym zdrowiu?

Nasza dieta powinna być urozmaicona, a każdego dnia powinniśmy spożywać duże ilości świeżych i nieprzetworzonych warzyw i owoców. Największe ilości fluoru znajdziemy w rybach morskich, wodzie oraz klasycznej, czarnej herbacie. Wapń znajdziemy w mleku, przetworzonych produktach mlecznych, rybach wędzonych i konserwowych.



Zadzwoń: (12) 222-50-10