Jakie przekąski do pracy i szkoły wybierać, aby zachować zdrowie zębów?

Piotr Kuśnierz
autor:
dodano: 22.05.2018
kategoria: Poradnik

Podjadanie w ciągu dnia nie jest niczym złym, o ile będziemy wybierali produkty wartościowe i wnoszące do naszej diety witaminy i mikroelementy. Jakie produkty wybrać do pracy czy szkoły, aby móc zaspokoić mały głód w ciągu dnia, a jednocześnie nie narażać naszych zębów na groźbę próchnicy?

Co najczęściej przynosimy od pracy i do szkoły?

Nagminny brak czasu oraz pośpiech sprawiają, że coraz mniej uwagi przykładamy do tego, co ląduje na naszym talerzu. Jemy szybko, tanio i byle jak. Spożywane przez nas produkty są najczęściej silnie przetworzone, przez co do naszego organizmu nie są dostarczane cenne składniki spożywcze, a jedynie tłuszcz i cukier. Zajadanie się takimi produktami na dłuższą metę grozi nie tylko pogorszeniem stanu zdrowia, ale także otyłością czy pojawieniem się groźnej próchnicy.

Zdrowe przekąski dla osób w każdym wieku

Okazuje się, że stworzenie zdrowego i pełnowartościowego posiłku do szkoły czy pracy nie zajmie nam wiele czasu. Wcześniej jednak musimy wybrać się do sklepu i kupić odpowiednie produkty. Przede wszystkim stawiajmy na świeże i nieprzetworzone warzywa i owoce. Mogą być to jabłka, banany, pomarańcze, mandarynki, owoce sezonowe. Dobrym pomysłem jest krojenie marchewki czy kalarepy w kawałki i podjadanie ich w czasie pracy. Są nie tylko zdrowe, ale także pozwolą na naturalne ścieranie osadu z naszych zębów. Miłośnicy chipsów i chrupania pomiędzy kolejnymi lekcjami powinni wybrać chipsy… tworzone z warzyw. To ciekawy i nowy produkt na polskim rynku. Pieczone warzywa krojone na plasterki doprawiane są przyprawami, przez co stanowią smaczną i znacznie zdrowszą przekąskę od klasycznych chrupek, paluszków czy orzeszków. Wiele osób ceni przekąski mleczne, takie jak jogurty czy maślanki. Wybierając w sklepie swój ulubiony produkt zwróćmy uwagę na skład i zawartość węglowodanów. Dzisiaj producenci słodzą nabiał na potęgę, aby był on smaczniejszy i bardziej atrakcyjny dla kupujących. Pamiętajmy, że nadmiar cukru zagraża zarówno naszym zębom, jak i figurze!

Co z napojami?

Zdecydowanie najprościej jest dzisiaj kupić sok lub wodę smakową – tego typu produktów jest w sklepach naprawdę dużo. Jeśli jednak pragniemy dostarczyć wartościowych składników do naszego organizmu wybierajmy wody mineralne i źródlane. Aby wzbogacić ich smak do butelki możemy dorzucić kilka listków świeżej mięty czy cytrynę.

Próchnica – co powinniśmy o niej wiedzieć?

Próchnica to choroba zakaźna, na którą – wg Światowej Organizacji Zdrowia – choruje już co drugi mieszkaniec Ziemi. Próchnica pojawia się w momencie znacznego zaniedbania higieny zębów, nagromadzenia płytki nazębnej oraz spożywania produktów bogatych w cukry, które są pożywką dla bakterii. Leczenie próchnicy w początkowych etapach jest proste i nie wiąże się z bólem. Zaniechanie leczenia doprowadza do rozprzestrzeniania się zmian próchniczych, zajmowania coraz głębszych warstw zęba oraz rozprzestrzenianie się na inne zęby. W skrajnych wypadkach zęby są nie do odratowania – pomoże jedynie ekstrakcja i implanty zębów. Im wcześniej wykryta próchnica, tym skuteczniejsze leczenie. Dlatego warto regularnie odwiedzać stomatologa na kontrole oraz samodzielnie sprawdzać stan naszego uzębienia co jakiś czas przed lustrem.



Zadzwoń: 12 222 50 10