Skąd przeszywający ból? Zdrowe zęby są pokryte szkliwem i są osłonięte dziąsłami. Jest to naturalna zapora da czynników, które wywołują ból. Gdy szkliwo jest uszkodzone, kanaliki się odsłaniają i zaczynają reagować na różne czynniki.    Jak postępować z nadwrażliwymi zębami? 1. Nie obgryzaj paznokci. 2….

Profilaktyka – prawidłowa higieny jamy ustnej Oczywistym jest, że prawidłowe szczotkowanie zębów pozwoli utrzymać je w zdrowym, dobrym stanie. Kobietom w ciąży często krwawią dziąsła, z tego powodu wiele z nich pozwala sobie na rzadsze mycie zębów lub ich niedokładne szczotkowanie. W większości przypadków przyczyną…

Co warto wiedzieć o wizytach kontrolnych?  Jak często chodzić na wizyty kontrolne?Istnieje wiele obiegowych opinii na temat tego, jak często powinniśmy pojawiać się na przeglądach stomatologicznych. Czasami słyszymy, że są to odstępy roczne, innym razem: półroczne. Prawda leży oczywiście pośrodku – częstotliwość wizyt kontrolnych musimy…

Oto kilka istotnych aspektów, na które powinniśmy zwracać baczną uwagę podczas szczotkowania zębów. prawidłowo dobrana szczoteczka do zębów –  jest to kwestia kluczowa! Na polskim rynku znajdziemy kilka rodzajów szczoteczek. Naszym zadaniem jest wybrać pomiędzy szczoteczkami miękkimi, średnio twardymi i twardymi coś dla siebie. W…

Zwracaj uwagę na to, co na talerzu! Podstawą utrzymania piękna naszych zębów jest zwracanie uwagi na to, co ląduje na naszym talerzu. Przede wszystkim ważne są warzywa i owoce – zawierają one wiele cennych witamin i mikroelementów, a dodatkowo ich twarda struktura pozwala na naturalne…

Próchnica to zmiany chorobowe w obrębie szkliwa, a stopniowo również wewnętrznych tkanek zęba. Próchnica powstaje w wyniku działania bakterii żywiących się przede wszystkim cukrami. Nieodpowiednia higiena zębów oraz odpowiednia ilość czasu sprawia, że podnosi się ryzyko namnażania bakterii oraz tym samym: powstawania zmian próchniczych.  Leczenie próchnicy…

 Żółty ser – jedzenie żółtego sera wpływa pozytywnie na wysokość naszego pH w ustach, a tym samym: na minimalizowanie ilości bakterii żerujących na płytce nazębnej. Wpływ żółtego sera na stan naszych zębów i dziąseł jest spowodowany najprawdopodobniej składnikami wywołującymi zwiększone wydzielanie śliny. Dodatkowo ten proces pozwala…

Brak fluoru i wapnia Podstawowym problemem w przypadku kruszących się zębów są niedobory wapnia i fluoru w organizmie. Pierwiastki te odpowiadają za budowanie mocnych kości oraz szkliwa zębowego. Fluor i wapń powinny znajdować się w naszej codziennej diecie – znajdziemy je w mleku, przetworach nabiałowych,…

Zadzwoń: 12 222 50 10